Gimnazija

Tarptautinė Tolerancijos diena

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti (toliau Tarptautinė istorinio teisingumo komisija) inicijuoja Tarptautinės Tolerancijos dienos – lapkričio 16-osios paminėjimą Lietuvoje. Šiais metais Tarptautinės Tolerancijos dienos simbolis –  Tolerancijos Dėlionė!

2020 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos dėlionė. Dėlionės tema reiškia nedideles detales, kurias sujungus į vieną visumą, gauname piešinį ar paveikslą tam tikra tema. Šių metų temą padiktavo išgirsta mintis, jog mūsų visuomenė – kaip dėlionė, sudaryta iš skirtingų gabalėlių, kurias sujungus – gauname visos visuomenės paveikslą. Visuomenę sudaro skirtingi žmonės pagal amžių, lytį, socialinę padėtį, išsilavinimą, pažiūras, pomėgius, gyvenimo būdą ir t.t.

Vyrenioji lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Alina Podvorska su vyresnių klasių mokiniais aptarė istorinius įvykius ir paanalizavo, kaip totalitarinėse valstybėse, tokiose, kaip nacistinėje Vokietijoje ar Sovietų Sąjungoje buvo nepriimtina, jog visuomenėje yra skirtingi žmonės. Su jaunesniais mokiniais aptarė, kokią mūsų visuomenę mato mokiniai, ar pastebi nepakantumo, netolerancijos atvejus mokykloje, klasėje, artimiausioje aplinkoje. Su jaunesnio amžiaus vaikai perskaitė ir analizavo pasakas, kuriose gausu šios temos pavyzdžių. Labai svarbu yra aptarti tolerancijos ribas ir tai, kad toleravimas negali virsti abejingumu.

Minint tarptautinę Tolerancijos dieną mokiniai piešė ar gamino dėliones, kurių tema buvo aptarta su mokiniais.

                     Vyresnioji lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Alina Podvorska

Atnaujinta: 2020.11.24

Skip to content