Gimnazija,  Sportas

AKCIJA ,, NETRADICINIS FIZINIS UGDYMAS ŽIEMĄ KARANTINO METU“

Tebesitęsiant COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) sukeltai pandemijai šalyje (įgyvendinant Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. lapkričio 4 d. nutarimo Nr. 1226 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ 2.2.9.2 ir 2.2.9.3 papunkčių nuostatas), ugdymas mūsų gimnazijoje vykdomas nuotoliniu būdu. Esant tokiai situacijai, labai mažėja vaikų fizinis aktyvumas. Dėl nepakankamo judėjimo daugėja antsvorio ir nutukimo atvejų, silpnėja imunitetas, vaikai dažniau serga. Pagal PSO (Pasaulio sveikatos organizacija ) 5–17 metų amžiaus vaikams rekomenduojama kasdien judėti ne mažiau kaip 60 minučių vidutiniu ir dideliu intensyvumu bei ne mažiau kaip 3 kartus per savaitę stiprinti raumenis jėgos pratimais, ypač atkreipiant dėmesį į laiko, praleisto sėdint prie ekranų, mažinimą.

Mūsų gimnazijos 5-8, IIIG-IVG klasių mokiniai vasario mėnesį prisidėjo prie akcijos                           ,,NETRADICINIS FIZINIS UGDYMAS ŽIEMĄ KARANTINO METU“. Fizinį ugdymą sudaro  jėgos bei lankstumo treniravimas 2-3 kartus per savaitę ( įvairūs jėgos pratimai su svoriu ar pasipriešinimu- prisitraukimai, atsispaudimai,  pritūpimai, kopimas virve – , raumenų tempimo pratimai, joga), aerobinė veikla bent 5 kartus per savaitę po 60 minučių ( greitas ėjimas ar bėgimas, žygiai, slidinėjimas, čiuožimas,  važiavimas dviračiu, paspirtuku, plaukimas, aerobika, kvadratas, futbolas, šokiai, kovos menai, tenisas, fiziškai aktyvios pamokos) ir judėjimas kiekvieną dieną          (vaikščiojimas, ėjimas, lipimas laiptais, pagalba tėvams tvarkant namus, dirbant sode, darže, ūkyje ar gaminat maistą, šuns vedžiojimas ir kt.). Norėdami paįvairinti fizinio ugdymo pamokas ir siekdami motyvuoti vaikus daugiau judėti, kai nebuvo stipraus vėjo ir šalčio, mokiniams buvo siūloma daugiau būti lauke.  Veiklos šiuo metu tiktai nepritrūko: tvirtovių ir sniego senių lipdymas. Užtikrintos geros vaiko emocijos, daug juoko, bendravimo ir sveika. Paprasta, linksma, malonu. Toks netradicinis fizinis aktyvumas laidžia vaikams kuo dažniau ir įvairiau judėti ir taip stiprinti besivystančio organizmo kaulų ir raumenų, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo sistemas, palaikyti būtiną energijos apykaitos balansą, mažinti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius, didinti kaulų tankį ir mineralizaciją, stiprinti imuninės sistemos veiklą; ypač pažymėtinas teigiamas fizinio aktyvumo poveikis vaikų emocinei sveikatai.   

Džiaugiamės, kad mums pavyko pažadinti kiekvieno vaiko norą judėti, diegti nuostatą būti fiziškai aktyviam visą gyvenimą ir sveikam. Akcija pavyko.

                                       Fizinio ugdymo vyresnioji mokytoja Ana Černiavska

Atnaujinta: 2021.03.23

Skip to content